Fermentačná sada k výrobe domácej medoviny. Stačí pridať med, vodu a vlastné nápady.
Prípravok 1 – zmes kvasiniek Fermivin 7013, kvasnej výživy V-activ a kyseliny citrónovej v optimálnom pomere.
Prípravok 2 – číriaca zmes Bentonite.
V prípade dlhodobého uskladnenia treba výsledný produkt stabilizovať siričitanmi, čím zabránime sekundárnemu kvaseniu.
Návod na použitie
Príprava medovej zmesi:
Med zmiešajte s pitnou vodou (nechlórovanou) v hmotnostnom pomere 1:2 podľa priloženého návodu.
Pre sladšiu pripadne suchšiu medovinu upravte pomer riedenia.
Postup založenia medoviny:
Do čistej nádoby nalejte pripravenú zmes medu a vody zohriatu na 25÷30°C – nádobu nikdy neplňte do plna.
Vmiešajte obsah prípravku 1, dôkladne premiešajte.
Kvasnú nádobu hermeticky uzavrite a osaďte kvasnou zátkou.
Pokiaľ kvasnú zátku nepoužijete viečko jemne priklopte, nikdy uzáver neuťahujte!
Kvasenie a prvé stáčanie
Zmes nechajte kvasiť pri izbovej teplote až po úplné prekvasenie (kvasná zátka prestane “bublať” – CO2 prestane unikať, cca 6 týždňov). Medovinu následne stočte do čistej nádoby, dbajte na to aby usadeniny ostali v kvasnej nádobe. Nádobu uzavrite.
Druhé stáčanie
Po dvoch týždňoch stočte medovinu druhý krát.
Do stočenej medoviny pridajte číriaci prípravok 2 ktorý vopred rehydratujte (zmiešate s vlažnou vodou podľa návodu a nechajte odstáť kým sa nevytvorí homogénny gél – cca 12 hodín).
Nízka teplota medoviny (pod 13˚C) negatívne ovplyvňuje proces čírenia.
Po 3 dňoch vyčírenú medovinu stočte a môžete konzumovať. Skladujte v chlade.
Tip: výslednú chuť medoviny ovplyvňuje použitý med, taktiež rôzne koreniny ktoré pridáte do medového roztoku pred kvasením (celá škorica, klinček, koriander, badyán alebo zázvor…)
Recenzie
Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.